!
0000162

Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Σκηνοθεσία: Ζήνων Ράμμος

Η ιστορία της χαμένης πατρίδας.

Η Μικρασιατική εκστρατεία είναι η μεγα-λύτερη τραγωδία του Ελληνισμού, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τους Τούρκους.

Ο χριστιανικός πληθυσμός της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης, βάσει προγεγραμμένου σχεδίου, ξερριζώθηκε βίαια από τις πατρογονικές του εστίες και κατέφυγε πληγωμένος στη Μητέρα πατρίδα.

 

Η καταστροφή ήταν ανυπολόγιστη. Παρ’ όλα αυτά το Έθνος βρήκε τη δύναμη να μη συνθλιβεί από τη μεγάλη συμφορά. Οι ρυθμίσεις της Συνθήκης της Λωζάνης και ιδίως η συμφωνία για την ανταλλαγή των πληθυσμών, έθεσαν τις βάσεις για τους νέους προσανατολισμούς της ζωής του Έθνους. Η Ελλάδα έγινε κράτος με πληθυσμό εθνικώς συμπαγή και σήμερα, στην αυγή της νέας χιλιετίας, έχοντας επουλώσει τις πληγές της από τα τραγικά σφάλματα του εθνικού Διχασμού και του Εμφυλίου πολέμου, ξεκινάει μια νέα πορεία παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον ευρύτερο χώρο των Βαλκα-νίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

 

Διάρκεια: 35΄

:   kg
0000160

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ

Σκηνοθεσία: Ζήνων Ράμμος

Στο ντοκιμαντέρ αυτό παρουσιάζεται ο αγώνας της Ελλάδας για την απε-λευθέρωση της Μακεδονίας μας.

 

Η Ελληνική Μακεδονία εδώ και αιώνες είναι «το μήλον της έριδος» από εχθρούς και συμμάχους, οι οποίοι την διεκδικούν γιατί ο στρατηγικός της ρόλος την κατα-τάσσει σε μείζονα περιοχή.

 

Στο τηλεοπτικό αυτό αφιέρωμα καταγράφεται ιστορικά η περίοδος εκείνη κατά την οποία η Οθωμανική Αυτοκρα-τορία κατέρρευσε και οι βαλκανικοί λαοί συγκρούσθηκαν ώστε να προσαρ-τήσει ο καθένας από την πλευρά του την Ελληνική αυτή γη!

 

Ο Μακεδονικός αγώνας των Ελλήνων εναντίον κυρίως των Τούρκων και των Βουλγάρων είναι το κυρίαρχο θέμα στο ντοκυμαντέρ αυτό, βάσει του οποίου αποδεικνύεται ότι η ιστορία επαναλ-αμβάνεται, αφού παρά το γεγονός ότι πέρασε ένας αιώνας περίπου από τότε που απελευθερώθηκε η Μακεδονία, σήμ-ερα κάποιοι ακόμα την διεκδικούν!

 

Διάρκεια: 60΄

:   kg
0000176

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

Σκηνοθεσία: Νίκος Χειλαδάκης

Μπορεί να υπάρξει φιλία;

 

Εάν δεν υπάρξει αλλαγή στο φασιστικό

καθεστώς της Άγκυρας, όχι!

Διάρκεια: 60΄

:   kg
0000178

ΤΟΥΡΚΙΑ -ΕΝΑΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ

Σκηνοθεσία: Νίκος Χειλαδάκης

Πώς χωρίζεται η Τουρκία σε δύο ξεχωριστά κράτη,

την Δυτική και την Ανατολική Τουρκία.

Διάρκεια: 60΄

:   kg
0000175

ΣΗΜΑΔΙΑ - ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Αλμπάνογλου

Tα σπήλαια αποτελούν ιδανικό χώρο διαφύλαξης πληροφοριών που αφορούν το παρελθόν, δεν παραχωρούν εύκολα τα μυστικά τους.

 

Διάρκεια: 45΄

:   kg
000070

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ

Σκηνοθεσία: Ζήνων Ράμμος

Η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη δύο παγκοσμίων πολέμων. Στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων δίπλα στις δυνάμεις του δικαίου. Δυστυχώς και τις δύο φορές αδικήθηκε.

Διάρκεια: 45΄

:   kg